Strutsen är ett fascinerande djur på många sätt!

Strutsen är världens största fågel och den kan väga över 150 kg.
En strutshöna lägger normalt ca 30-70 ägg per år. Äggen brukar väga ca 1,5 kg.
I naturen värper strutsen ägg i 2-3 veckor innan de börjar ruva. Flera hönor kan lägga i samma rede.

Efter 6 veckor kläcks kycklingarna och väger då ca 1 kg och efter bara ca 1 år väger de 100 kg!

Strutsar blir könsmogna efter ca 2 år och är sedan produktiva i 25-30 år. De kan bli ända upp till 80 år gamla!

De äter mest gräs och frön, men insekter och någon groda kan slinka ner emellanåt.

En gammal myt är att strutsar sticker huvudet i sanden, men det stämmer inte. Det kan se ut så på avstånd, men strutsen böjer ner sin långa hals och pysslar med äggen i gropen/redet.

Strutsar är tysta fåglar, men ibland kan man faktiskt höra en och annan hanne utstöta ett dovt ”Hoo-ho-ho”

Uppfödning av strutsar sker mest för köttets skull, men även för skinn, skal och fjädrar.

Här kommer lite mer spännande fakta om strutsen:

  • Strutsar är snabbare än alla andra typer av fåglar eller andra tvåbenta djur och kan springa över 70 km/tim och kan ta steg på ända upp till 5 meter.
  • Stutsens kraftfulla, långa ben kan vara formidabla vapen med en förmåga att ett potentiellt rovdjur som ett lejon med en framåtriktad spark.
  • I vissa afrikanska länder tävlar människor mot varandra på baksidan av strutsar med speciella sadlar och tyglar.
  • I brist på tänder brukar strutsar svälja småsten för att mala sin mat och en vuxen struts bär omkring 1 kg stenar i sin mage.
  • Strutsen har det största ögat av alla landdjur. Det mäter nästan 5 cm i diameter, vilket gör att rovdjur som lejon ses på långa avstånd.

Latinska namnet på strutsen är Struthio Camelus

Strutsen (Afrika) ingår i fågelordningen Ratiter. Där finns också Emu (Australien), Nandu (Sydamerika), Kasuar (Nya Guinea, Austalien) och Kiwi (Nya Zeeland). Dessa är egentligen inte särskilt mycket släkt med varandra, men har gemensamt att de saknar bröstben och bröstmuskler och därför inte kan flyga.

Share This